Помен, панахида, струване – кога и как се прави? Животът ни поднася много изпитания. Има събития, които сякаш разкъсват сърцата ни, особено когато почине близък до нас човек. Тогава се налага да вземаме решения, да се занимаваме с документи и да уреждаме куп неща под стреса от огромната лична загуба. Всеки има свое виждане, как би искал да се прости и почете, напусналият го близък. А много семейства са си изградили лични традиции, според собствените си тълкувания на траурните ритуали, но има важни християнски обичаи и практики за отдаване на почит към починалия след погребението, които е добре да познаваме.
ПОМЕН (ПАНАХИДА, СТРУВАНЕ) за 40 дни
40-я ден се струва точно на деня, като се брои и деня, в който е починал нашият близък. Поверието гласи, че до 40-я ден душата на покойника все още не е напуснала света на живите. Тя чува и вижда емоциите на своите близки. На 40-я ден душата напуска земята и се пренася на небето. На този ден близките на починалия се събират на гроба. Отслужва се панахида (църковен възпоминателен ритуал) от свещеник. За 40-я ден се прави и изравняване на гробното място. Правят се некролози със снимка. Носи се пита, жито, вино за преливане, свещи и подавки. На панахидата се изгарят всички свещи, които са останали от погребението. С наближаване на коледните празници е важно да знаем и периодите в които НЕ СЕ ПРАВЯТ ПОМЕНИ, а именно:
От Игнажден до Иванов ден; Първата седмица от Великия пост; От Лазаров ден до Томина неделя.
СТРУВАНЕ НА 3,6,9 месеца и 1 година Поменът на 3,6,9 месеца и 1 година може да се струват по-рано или на самия ден, но не по-късно от датата на която е починал нашият близък. За тези струвания се правят некролози, ходи се на гроба където се подава жито, пита и се палят свещи. Независимо дали кончината е била внезапна или очаквана, тя е причинила шок на близките, който трудно може да бъде преодолян. Хората, които са ни напуснали обаче, съвсем не са си отишли завинаги, защото те остават да живеят в сърцата и мислите ни. Помените и струванията са важна част от това. На тях се събират най-близките на покойния. Те споделят спомени и чувства, а това е най-добрият начин, семейството да получи подкрепа, за да може да приеме своята загуба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *