Откъси от книгата на Иван Николов
„Какво можем да сторим за нашите покойници“
Православно издателство „Витезда“

ВЪПРОС: Редно ли е, да се поставят пари, храна и други вещи в ковчега на покойника и да се заравят в пръста под предлог, че всичко това ще му е необходимо в задгробния живот, например за да се откупи?
ОТГОВОР: Това не е редно и с нищо не ползва починалия, който може да бъде откупен единствено с добрите дела, които е вършил на земята, както с покаянието си, нашите молитви и раздавана милостиня за него. Да се заравят пари е противозаконно. Те трябва да бъдат отделени за свещи, за служби и др. духовни нужди. Храната трябва да се раздаде за „Бог да прости“ на дошлите на погребението.
ВЪПРОС: Има подобна практика, да се оставя храна на гроба на покойника за да не гладува той в отвъдния свят.
ОТГОВОР: Словото Божие ясно казва: „Сладкиши, поднесени на затворени уста, е също каквото ястия, сложени на гроб“. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомни кучета, които биват привличани от нея и по този начин сквернят гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие.
ВЪПРОС: Как и колко време се тъгува за починалите?
ОТГОВОР: Апостолът казва да скърбим, но умерено (1 Сол. 5:13). И премъдрия Иисус, син Сирахов съветва: „Синко, пролей сълзи над умрелия, и като да си подхвърлен на жестока злочестина почни да плачеш; облечи прилично тялото му и не се отнасяй небрежно към погребението му; горчив да бъде плачът ти и топло риданието, и продължи тъгуването си по него според достойнството му ден или два за да избегнеш осъждане, и тогава утеши се от тъгата; защото от тъга бива смърт и сърдечна тъга сила изтощава“ (Сир. 38:16 – 18) Прекомерната смърт издава неверие и ропот, а нескърбенето – жестокосърдечие и егоизъм. И Спасителят Христос е плакал за починали (Иоан 11:33 – 36, 38)
ВЪПРОС: Може ли да се ходи на погребение и на гробища на и около радостни семейни празници, например сватба и кръщене?
ОТГОВОР: Може. Бог не е бог на мъртвите, а на живите (Мат. 22:32), а и нашите скъпи покойници споделят скърбите и радостите на нас живите. Те също се молят за нас и могат да ни помагат. Това става ясно и от Свещ. Писание: „Господи, вседържителю, Боже Израилев! Чуй молитвата на Израилевите умрели и на техните синове, които съгрешиха пред тебе, които не послушаха гласа на Господа, своя Бог, затова ни сполетяха и бедствия (Варух 3:4)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *